1Ωορρηξία

 

Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα όταν ένα ωάριο αποβάλλεται από τον θύλακα στην
ωοθήκη. Το ωάριο απελευθερώνεται στη σάλπιγγα,όπου και θα γονιμοποιηθεί.


Οι ημέρες ωορρηξίας διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Συνήθως συμβαίνει κατά τη ημέρα μετά την αρχή της εμμήνου ρύσεως. Για παράδειγμα, όμως, μία γυναίκα με 14η κύκλο 30 ημερών θα μπορούσε να έχει ωορρηξία την 16η ημέρα.

2Εμφύτευση


Γόνιμη ορίζεται η περίοδος κατά την οποία τα ωάρια μπορούν να γονιμοποιηθούν από το σπερματοζωάριο.

Η περίοδος αυτή εκτείνεται πέρα από την ημέρα της ωορρηξίας, αφού το σπέρμα μπορεί να ζήσει έως και 4 ημέρες στο αναπαραγωγικό όργανο της γυναίκας και το ωάριο μπορεί να ζήσει περίπου 24 ώρες. Η γόνιμη περίοδος ,επομένως, αρχίζει 3 ημέρες πριν από την ωορρηξία και τελειώνει 24 ώρες μετά την ωορρηξία. Επαφή χωρίς προφύλαξη εντός 3 ημερών πριν από την ωορρηξία μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή κύηση.

Ο κύκλος δεν είναι πάντα σταθερός. Επομένως, δεν είναι εφικτό να προβλέψει κανείς τη γόνιμη περίοδο.

Η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο γίνεται στις σάλπιγγες. Το ωάριο μετά ταξιδεύει για 7 ημέρες στη μήτρα και εμφυτεύεται από μόνο του στο ενδομήτριο. Αυτό ονομάζεται εμφύτευση.3Τα κλινικά σημάδια της κύησης

 

Ορισμένα σημάδια μπορούν να είναι ενδεικτικά κύησης:

Καθυστέρηση περιόδου
Πρησμένο στήθος
Ναυτία, πολύ συχνά κατά το πρωινό ξύπνημα

Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι πάντα συγκεκριμένα και δεν πρέπει να σας θορυβούν. Παρόλα αυτά, εάν τα αντιμετωπίζετε θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ιατρό.

Τις πρώτες ημέρες της κύησης, η ορμόνη του τροφοβλάστη, η οποία αργότερα γίνεται ο πλακούντας, αρχίζει να παράγει β-hCG (Β- χοριακή γονιαδοτροπίνη). Η ορμόνη αυτή είναι μία πολύ συγκεκριμένη ένδειξη που επιβεβαιώνει ή όχι την κύηση μιας γυναίκας. Μπορεί να ανιχνευθεί από την πρώτη ημέρα της επόμενης έμμηνου ρύσεως ή 14 ημέρες περίπου μετά τη γονιμοποίηση.4Τα τεστ κύησης

 

Τα τεστ κύησης μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς από οποιοδήποτε φαρμακείο. Ανιχνεύουν την παρουσία β-hCG στα ούρα.

Στην αγορά διατίθενται πολλά τεστ κύησης η ακρίβεια και το όριο ανίχνευσης των οποίων ποικίλει από εταιρία σε εταιρία. Θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε το τεστ κατά το σωστό χρόνο. Εάν βιαστείτε μπορεί να έχετε ένα «ψευδώς αρνητικό» αποτέλεσμα λόγω του ότι τα επίπεδα της ορμόνης β-hCG είναι πολύ χαμηλά για να ανιχνευθούν. Η ορμόνη β-hCG μπορεί να ανιχνευθεί στα ούρα σε περίπτωση καθυστέρησης, δηλαδή 14 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.

Για ένα πιο ακριβές αποτέλεσμα που να είναι 100% αξιόπιστο, θα πρέπει να κάνετε το τεστ σε κάποιο εργαστήριο για να ανιχνευθεί η β-hCG στο αίμα σας.

Ο υπέρηχος θα μπορούσε επίσης να είναι αξιόπιστος στην ανίχνευση κάποιας κύησης. Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας για περαιτέρω πληροφορίες.


5Ιατρική εξέταση

Η ιατρική εξέταση χρησιμοποιείται για να ανιχνεύσει τα συμπτώματα της κύησης:

  • Αύξηση των ούρων
  • Μαλάκωμα του κατώτερου τμήματος της μήτρας
  • Αλλαγή στο χρώμα του τραχήλου (γίνεται ιώδες).


Μετά από πέντε εβδομάδες αμηνόρροιας, που σημαίνει πέντε εβδομάδες από την αρχή της τελευταίας έμμηνου ρύσεως, είναι δυνατή η διεξαγωγή υπερήχου ώστε να επαληθευθεί η κύηση.


6Καθορισμός της ηλικίας κύησης

Σημαντικό είναι να επιβεβαιώσει o ιατρός την κατάσταση της κύησης και τη διάρκειά της (ηλικία κύησης). Ο ιατρός θα υπολογίσει την ημερομηνία σύλληψης.

Η κύηση εκφράζεται σε εβδομάδες αμηνόρροιας, δηλαδή σε αριθμό εβδομάδων που έχουν παρέλθει από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως.

Ορισμός αμηνόρροιας: Η απουσία εμμήνου ρύσεως ονομάζεται αμηνόρροια. Η «μονάδα μέτρησης» για την ηλικία κύησης είναι ο αριθμός των ημερών αμηνόρροιας. Επτά εβδομάδες ή 49 ημέρες αμηνόρροιας αντιστοιχούν σε 49 ημέρες από την αρχή της τελευταίας εμμήνου ρύσεως.

Υπολογίστε τον αριθμό εβδομάδων αμηνόρροιας:
 

Ποια είναι η ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου;

Παρακαλούμε συμπληρώστε την ημερομηνία σε μορφή ηη/μμ/εεεε
 
 

Είναι σημαντικό να υπολογίσει ο ιατρός σας την ημερομηνία της κύησής σας ή να καθορίσει την ηλικία κύησης. Ο μοναδικός τρόπος για να καθορίσετε με ακρίβεια τη διάρκεια της κύησής σας είναι να υποβληθείτε σε εξέταση αίματος ή υπέρηχο. Εφόσον ο κύκλος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, μόνο ο ιατρός μπορεί να προσδιορίσει την ηλικία κύησης.