1Γενικά, πρακτικές πληροφορίες

Η άμβλωση είναι μία άκρως προσωπική διαδικασία που μόνο η εγκυμονούσα μπορεί να ζητήσει σύμφωνα με το νομικό καθεστώς της χώρας σας: μόνο εσύ μπορείς να το ζητήσεις. Η συμβολή του συντρόφου, της οικογένειας ή των φίλων σας μπορεί να είναι πολύτιμη στη συντροφιά, υποστήριξη και συμβουλή, αλλά εσείς είστε αυτή που παίρνει την απόφαση.

Άμβλωση: μία κατάσταση συναισθηματικής σύγχυσης Για να διευκολύνετε τον εαυτό σας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, προσπαθήστε να απολαύσετε την υποστήριξη και τη συμβουλή των αγαπημένων σας. Η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ειδικά κέντρα, όπως τα κέντρα άμβλωσης (κέντρα διακοπής κύησης),κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, ιατρεία και κλινικές/νοσοκομεία είναι διαθέσιμα για κάθε βοήθεια, πληροφορία και υποστήριξη στη λήψη της κατάλληλης για εσάς απόφασης. Οι ιατροί είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να διασφαλίζεται η προσωπική και εμπιστευτική θεραπεία. Σε περίπτωση που επιθυμείτε, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με κάποιον εκπαιδευμένο σύμβουλο (γάμου και σύμβουλο οικογενειακών ζητημάτων, ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό).

Αν αποφασίσετε να διακόψετε την κύηση, είναι αναγκαία μία ιατρική επίσκεψη για να επιβεβαιωθεί η ηλικία κύησης.

Η διαφορά ανάμεσα στην εβδομάδα κύησης και εβδομάδα υπολογισμού αμηνόρροιας.

O ιατρός σας θα σας παρέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις διαφορετικές μεθόδους (ανάλογα με το νομικό καθεστώς της χώρας σας είναι δυνατό να σας επιτραπεί νωρίτερα ή αργότερα η άμβλωση):

 • Τα διαφορετικά βήματα των διαδικασιών:
 • Ποιες συνέπειες και παρενέργειες είναι πιθανό να εμφανιστούν (π.χ. κράμπες όμοιες με αυτές της περιόδου, πόνος, ναυτία, έμετο και αιμορραγία),
 • Τη διάρκεια της διαδικασίας,
 • Τους διαθέσιμους τρόπους διαχείρισης πόνου,
 • Τους κινδύνους και τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη μέθοδο,
 • Τη φροντίδα κατά τη μεταθεραπευτική παρακολούθηση,
 • Αρχή ή αλλαγή του τρόπου αντισύλληψης.

Σε κάποιες χώρες απαιτείται κάποια περίοδος περίσκεψης ανάμεσα στην επίσκεψη για την επιβεβαίωση της κύησης και της διακοπής της. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο λαμβάνεται η απόφαση για τη μέθοδο άμβλωσης.

Συλλέξτε πληροφορίες σχετικά με τη χειρουργική και την ιατρική άμβλωση


Η ιατρική άμβλωση είναι ιατρική πράξη, και επομένως, μπορεί να εμπεριέχει κάποιους κινδύνους και επιπλοκές. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας και βεβαιωθείτε ότι έχετε στην διάθεσή σας όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες. Τη διαδικασία επιτρέπεται να διεκπεραιώσουν μόνο επαγγελματίες του τομέα φροντίδας υγείας.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα επιλέξετε, η άμβλωση δεν επιβαρύνει την υγεία σας και δεν επηρεάζει τις πιθανότητες σύλληψης σε περίπτωση που επιθυμείτε μία μελλοντική κύηση.
Παρόλα αυτά, συνιστάται να περάσει ένα κύκλος μετά την άμβλωση πριν επιχειρήσετε να μείνετε έγκυος.  


2Πρακτικές πληροφορίες

Η άμβλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το νομικό καθεστώς της χώρας σας. Σημαντικό για τη διαδικασία αυτή είναι να καθοριστεί η ηλικία κύησης, ώστε να οριστεί ποια μέθοδος είναι η πλέον κατάλληλη. Δεν αναλαμβάνουν όλοι οι επαγγελματίες και τα κέντρα της φροντίδας υγείας να πραγματοποιήσουν αμβλώσεις. Συλλέξτε αρχικά πληροφορίες από το πλησιέστερο κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού ή από τον γυναικολόγο σας.

Μέθοδοι

Υπάρχουν δύο μέθοδοι άμβλωσης:

• Η ιατρική μέθοδος:

Η μέθοδος αυτή έγκειται στη χορήγηση δύο φαρμάκων στη σειρά. Σύμφωνα με το νομικό καθεστώς της χώρας σας, μπορούν να σας χορηγηθούν τα φάρμακα σε μία ιατρική μονάδα (νοσοκομεία, κλινικές, οικογενειακός προγραμματισμός και κέντρα αμβλώσεων) ή μπορεί να επιτραπεί η ασφαλής λήψη φαρμάκων στο σπίτι ακολουθώντας αυστηρά το πρωτόκολλο. Μετά τη λήψη φαρμάκων, απαιτείται μία επίσκεψη μεταθεραπευτικής παρακολούθησης για να ελεγχθεί ολοκληρωτικά η αποβολή και, εάν κριθεί απαραίτητο, να παρασχεθεί ψυχολογική υποστήριξη.


• Η χειρουργική μέθοδος:

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην αναρρόφηση κενού. Η διαδικασία διενεργείται με τοπική ή ολική αναισθησία. Για την πραγματοποίηση της διαδικασίας απαιτείται τεχνική πλατφόρμα, επομένως είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί μόνο σε κέντρα φροντίδας υγείας.


Η εφαρμογή κατάλληλης μεθόδου αντισύλληψης: ένα απαραίτητο βήμα
Η διακοπή της κύησης δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μέθοδο αντισύλληψης. Μετά τη διαδικασία αυτή, η γονιμότητα συνεχίζεται άμεσα. Επομένως, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον ιατρό για την πλέον κατάλληλη μέθοδο αντισύλληψης για εσάς και να την ξεκινήσετε την ημέρα της αποβολής για να αποφευχθεί μία νέα, ανεπιθύμητη κύηση. Δεν πρέπει να περιμένετε τη μεταθεραπευτική παρακολούθηση για να ξεκινήσετε την αντισύλληψη.

Παρόλα αυτά, σας συμβουλεύουμε να περιμένετε έναν ολοκληρωμένο κύκλο μετά την άμβλωση πριν από νέα κύηση.  


3Ιατρική άμβλωση

Η ιατρική άμβλωση προκαλείται με φαρμακευτικά προϊόντα: διαδοχική λήψη δύο διαφορετικών φαρμάκων με διαφορά 36 έως 48 ωρών. Το πρώτο φάρμακο διακόπτει την κύηση και το δεύτερο προκαλεί την αποβολή του εμβρύου.

Η ταυτόχρονη λήψη των δύο φαρμάκων είναι σημαντικά λιγότερο αποτελεσματική από τη διαδοχική.

Η λήψη των φαρμάκων αυτών είναι μέρος μίας διαδικασίας 4 βημάτων. Ανάλογα με το νομικό καθεστώς της χώρας σας, είναι πιθανό να χρειαστεί να διακόψετε την κύησή σας σε κάποιο ιατρείο ή σε κάποια μονάδα φροντίδας υγείας (νοσοκομείο ή εξουσιοδοτημένη κλινική) ή στο σπίτι.
Στην τελευταία περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι εσείς ή η οικογένειά σας και/ή οι φίλοι σας μπορούν να προσφέρουν την στήριξη που τυχόν χρειάζεστε. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ανεπιθύμητα αποτελέσματα που σχετίζονται με την φαρμακευτική άμβλωση αλλά και σε ποιον να απευθυνθείτε σε περίπτωση επιπλοκών. Δεν αναλαμβάνουν όλοι οι επαγγελματίες και τα κέντρα στο χώρο της φροντίδας υγείας να πραγματοποιήσουν αμβλώσεις. Συλλέξτε πληροφορίες από το πλησιέστερο κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού ή από το γυναικολόγο σας.

Θεραπεία

Ενδεικτικά, υπάρχουν γενικά τέσσερα βασικά βήματα, κανένα από τα οποία δεν απαιτεί αναισθησία.
Τα βήματα ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με το νομικό καθεστώς της χώρας σας.

Πρωτό Βήμα

Ο ιατρός θα επιβεβαιώσει την κύηση και την ηλικία κύησης και θα επαληθεύσει ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις στη διαδικασία. Ανάλογα με το νομικό καθεστώς της χώρας σας, μπορεί να σας παρασχεθεί ψυχοκοινωνική συμβουλευτική και να σας ζητηθεί να περάσει κάποια χρονικό διάστημα για να επιβεβαιωθεί η επιλογή της μεθόδου. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, θα συζητήσετε επίσης για τη μέθοδο αντισύλληψης με τον ιατρό σας, ούτως ώστε να υιοθετήσετε την καταλληλότερη μέθοδο για εσάς

Δεύτερο Βήμα

Εάν επιλέξετε την ιατρική μέθοδο, ο ιατρός σας θα σας χορηγήσει την πρώτηφαρμακευτική αγωγή. Ενδέχεται να προκύψει αιμορραγία, υπερκόπωση, ναυτία, έμετος και πόνος.

Εάν σας προκληθεί έμετος μέσα στις επόμενες δύο ώρες αφού σας χορηγηθεί το φάρμακο, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας για εκ νέου χορήγηση του φαρμάκου εφόσον κριθεί απαραίτητο. Η αιμορραγία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένδειξη διακοπής κύησης.

Μετά την πρώτη χορήγηση φαρμάκου, μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Τρίτο Βήμα

36 έως 48 ώρες μετά τη χορήγηση της πρώτης φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει να σας χορηγηθεί η δεύτερη. Εάν σας προκληθεί έμετος μέσα στα επόμενα 30 λεπτά από τη χορήγησή της θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας. Ανάλογα με το νομικό καθεστώς της χώρας σας μπορεί να σας χορηγηθεί σε κάποια ιατρική μονάδα ή στο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση βεβαιωθείτε ότι η οικογένεια και/ή οι φίλοι σας είναι σε θέση να σας παράσχουν υποστήριξη αν χρειαστεί. Μετά τη χορήγηση είναι πιθανό να προκληθεί αιμορραγία, έντονη κόπωση, ναυτία, έμετος και πόνος. Η αιμορραγία και η ένταση του πόνου κατά τη διάρκεια της αποβολής εξαρτάται από την ηλικία κύησης. Μετά τη χορήγηση της δεύτερης φαρμακευτικής αγωγής μπορείτε να καταναλώσετε τροφή και ποτά.

Δοκιμάστε να πάρετε κάποιο αναλγητικό που σας έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός σας. Εάν ο έντονος πόνος επιμένει παρά τη λήψη του αναλγητικού, επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας και επισκεφτείτε το ιατρείο. Ο ιατρός σας θα σας ενημερώσει με ποιον θα επικοινωνήσετε και πού θα πάτε σε περίπτωση που προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Η αιμορραγία μπορεί να προκύψει αμέσως μετά τη λήψη του δεύτερου φαρμάκου, αλλά ενδέχεται να συμβεί και λίγο αργότερα:

• Στις περισσότερες περιπτώσεις μέσα σε 4 ώρες από τη δεύτερη λήψη φαρμάκου,
• 24 έως 72 ώρες μετά τη δεύτερη λήψη φαρμάκου. Η αιμορραγία διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 12 ημέρες

Τέταρτο Βήμα

Η μεταθεραπευτική παρακολούθηση γίνεται μεταξύ 14ης και 21ης ημέρας από τη λήψη του πρώτου φαρμάκου και ο ιατρός σας θα επαληθεύσει ότι η κύηση έχει όντως διακοπεί. Για να γίνει αυτό ο ιατρός θα πραγματοποιήσει κλινικές και ιατρικές εξετάσεις (υπέρηχος, τεστ ούρων για β-hCG και ή τεστ β-hCG σε εργαστήριο.) Σε περίπτωση αποτυχίας, μπορεί να σας ζητηθεί να προχωρήσετε σε δεύτερη διακοπή της κύησης.

Μετά την άμβλωση, η γονιμότητα επανέρχεται άμεσα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, ο ιατρός θα επαληθεύσει ότι η μέθοδος αντισύλληψης είναι η κατάλληλη και είναι η πλέον ενδεδειγμένη για εσάς, ώστε να αποφευχθεί κάποια επόμενη ανεπιθύμητη κύηση. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε ψυχοκοινωνική συμβουλευτική, εάν αισθανθείτε ότι χρειάζεστε ψυχολογική υποστήριξη.

Οι συνθήκες αυτές εξαρτώνται από το νομικό καθεστώς της χώρας σας.
Επικοινωνήσετε με κάποιο κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού και/ή τον γενικό ιατρό/γυναικολόγο σας για να μάθετε το νομικό καθεστώς αναφορικά με την άμβλωση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ηλικία κύησης για κάθε μία από τις μεθόδους. Η ιατρική άμβλωση δεν συνιστάται σε γυναίκες που πάσχουν από :

 • Νεφρική ανεπάρκεια,
 • Ηπατική ανεπάρκεια,
 • Υποσιτισμό,
 • Οποιαδήποτε ασθένεια ή θεραπεία που επηρεάζει αρνητικά τη θρόμβωση του αίματος,
 • Σοβαρή αναιμία,
 • Μη ελεγχόμενη επιληψία.

Το μέρος που θα γίνει η διακοπή της κύησης σάς υποδεικνύεται από τις πρακτικές της και τη νομοθεσία της χώρας σας.

Οι επιπλοκές μετά την ιατρική άμβλωση είναι σπάνιες. Παρόλα αυτά, όπως με όλες τις ιατρικές διαδικασίες, θα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση αναφορικά με τις πιθανές επιπλοκές. Σε περίπτωση πυρετού (που θα διαρκέσει παραπάνω από 24 ώρες),δυσφορία, πόνου που επιμένει παρά τα αναλγητικά, και/ή έντονη και επίμονη αιμορραγία (χρήση περισσοτέρων από 2 σερβιετών ανά ώρα για δύο ώρες), θα πρέπει αμέσως να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας ή τη μονάδα όπου πραγματοποιήθηκε η άμβλωση.


4Χειρουργική άμβλωση

Χειρουργική άμβλωση Η χειρουργική άμβλωση, όπως υποδεικνύει το όνομα, είναι μία χειρουργική διαδικασία που εμπεριέχει αναρρόφηση κενού. Πραγματοποιείται από ιατρό σε μία ιατρική μονάδα, καθώς είναι απαραίτητο να διεξαχθεί σε χειρουργείο. Η διαδικασία περιλαμβάνει κάποια βήματα.

Θεραπεία

Ενδεικτικά, η θεραπεία πραγματοποιείται σύμφωνα με τα παρακάτω βήματα. Ενδέχεται να διαφέρει σύμφωνα με το νομικό καθεστώς της χώρας σας.ΤΑ 3 ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

(τα βήματα ενδέχεται να διαφέρουν σύμφωνα με το νομικό καθεστώς της χώρας σας)

 


Πρώτο Βήμα

Ο ιατρός θα επιβεβαιώσει την κύηση και την ηλικία κύησης και θα επαληθεύσει ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις στη διαδικασία. Ανάλογα με το νομικό καθεστώς της χώρας σας, μπορεί να σας παρασχεθεί ψυχοκοινωνική συμβουλευτική και να σας ζητηθεί να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα περίσκεψης για να επιβεβαιωθεί η επιλογή της μεθόδου. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, θα συζητήσετε επίσης για τη μέθοδο αντισύλληψης με τον ιατρό σας ούτως ώστε να υιοθετήσετε την πλέον κατάλληλη μέθοδο για εσάς.

Δεύτερο Βήμα

Εάν επιλέξετε τη χειρουργική μέθοδο θα υποβληθείτε σε τοπική ή ολική αναισθησία. Εάν υποβληθείτε σε ολική αναισθησία θα συναντήσετε τον αναισθησιολόγο, ο οποίος θα είναι παρών κατά τη διάρκεια της αναισθησίας. Ο αναισθησιολόγος θα ελέγξει το ιστορικό σας και θα διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις στην αναισθησία. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε τοπική αναισθησία σπάνια συναντούν τον αναισθησιολόγο.

Ο ιατρός θα σας χορηγήσει κάποιο φάρμακο το οποίο πρέπει να πάρετε πριν από τη χειρουργική διαδικασία για να προκληθεί διαστολή του τραχήλου. Η άμβλωση διαρκεί είκοσι περίπου λεπτά. Στη συνέχεια θα μεταφερθείτε για λίγο σε μία μονάδα μεταναισθητικής φροντίδας, ακόμα και αν η άμβλωση έχει πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία. Ανάλογα με το νομικό καθεστώς της χώρας, θα επιστρέψετε στο σπίτι σας το ίδιο βράδυ.

Τρίτο Βήμα

Η επανεξέταση γίνεται μεταξύ 14ης και 21ης ημέρας από την άμβλωση, όπου ο ιατρός θα επαληθεύσει ότι η κύηση έχει όντως διακοπεί και δεν υπάρχουν επιπλοκές. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής ο ιατρός θα εξακριβώσει ότι η αντισύλληψη είναι η κατάλληλη για να αποφευχθεί κάποια ανεπιθύμητη κύηση. Ανάλογα με το νομικό καθεστώς της χώρας σας, μπορεί να σας παρασχεθεί ψυχοκοινωνική συμβουλευτική.

Η διαδικασία πραγματοποιείται σε χειρουργείο και ανάλογα με τη χώρα μπορεί να γίνει είτε με τοπική είτε με ολική αναισθησία. Η χειρουργική διακοπή της κύησης ακολουθείται από μία περίοδο ελέγχου, η οποία ποικίλει ανάλογα με τον τύπο αναισθησίας και είναι γενικά σύντομη (μέσο όρο 2 ώρες), αλλά μπορεί να παραταθεί εάν χρειαστεί.

Η μέθοδος αναρρόφησης κενού εφαρμόζεται από τον ιατρό. Είναι πιθανό να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή 36 έως 48 ώρες πριν από την επέμβαση για να διασταλεί ο τράχηλος και να διευκολυνθεί η διαδικασία. Η μετεγχειρητική αιμορραγία διαρκεί 8 έως 10 ημέρες κατά μέσο όρο.

Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές από τη διακοπή της κύησης είναι σπάνιες. Παρόλα αυτά, η χειρουργική άμβλωση είναι μία επεμβατική διαδικασία, επομένως είναι απαραίτητη η επιτήρηση και πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας, εάν προκύψει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Πυρετός αγνώστου αιτίας (πάνω από 38ο C),
 • Σημαντική απώλεια αίματος,
 • Κοιλιακός πόνος,
 • Δυσφορία

Κάποιες ημέρες μετά τη χειρουργική διακοπή της κύησης, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μετεγχειρητική αιμορραγία και πόνο. Τα σημάδια αυτά είναι αποτέλεσμα της εγχείρησης και δεν σημαίνουν αναγκαία ότι πρέπει να επισκεφτείτε τον ιατρό σας. Η αιμορραγία και ο πόνος θα μειωθούν σταδιακά.

Μετά την άμβλωση:
μεταθεραπευτική παρακολούθηση και αντισύλληψη


Η μεταθεραπευτική παρακολούθηση μετά την άμβλωση είναι απαραίτητη και σημαντικό μέρος του προτεινόμενου πρωτοκόλλου. Κατά τη διάρκεια της μεταθεραπευτικής παρακολούθησης ο ιατρός σας θα επαληθεύσει ότι έχει διακοπεί η κύησή σας, δεν αντιμετωπίζετε επιπλοκές και ότι έχετε ξεκινήσει τη μέθοδο της αντισύλληψης που είναι η πλέον κατάλληλη για εσάς. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μετά την άμβλωση η γονιμότητα επανέρχεται άμεσα. Επομένως, θα πρέπει να ξεκινήσετε την αντισύλληψή σας όπως συνιστάται από τον ιατρό σας. Η διακοπή της κύησης δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση είδος αντισύλληψης. Είναι σημαντικό για εσάς να ακολουθήσετε προσεκτικά τις συμβουλές του ιατρού σας σχετικά με την αντισύλληψη για να αποφευχθεί κάποια μελλοντική ανεπιθύμητη κύηση. Ανάλογα με το νομικό καθεστώς της χώρας σας, μπορεί να σας παρασχεθεί ψυχοκοινωνική συμβουλευτική μετά την άμβλωση.

Περίληψη των 2 μεθόδων άμβλωσης

Πού να απευθυνθείτε; Πώς να συλλέξετε πληροφορίες;

Για πληροφορίες σχετικά με την άμβλωση, συμβουλευτείτε τον πλησιέστερο επαγγελματία φροντίδας υγείας, ο οποίος θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Ο επαγγελματίας θα σας παράσχει πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία σας με κάποια κλινική αμβλώσεων.

Πίνακας Μεθόδων